Strony

poniedziałek, 16 marca 2015

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Biała kiełbasa w piwie
Biała kiełbasa pieczona w piwie

Biała kiełbasa pieczona w piwie to danie wpisujące się w tradycję wielkanocną. Potrawa bardzo smaczna i prosta, a jeśli jeszcze podamy do niej purée z ziemniaków i marynowaną czerwoną kapustę danie stanowi kompletny posiłek.
Tego typu obiady znane z kuchni staropolskiej to klasyka naszej kuchni. Kuchnia staropolska słynęła bowiem ze znakomitych szynek i kiełbas. Kiełbasy jadano na rozmaite sposoby, nie tylko ze względu na ich rodzaje i sposoby przygotowania, ale również jadano je np. łyżką :-)
Znane porzekadło "Za króla Sasa łyżką kiełbasa" to dowód na to, jaką popularnością cieszyła się swojska kiełbasa, która mam wrażenie w obecnych czasach znana jest tylko z grillowania!

Zapraszam na Facebooka.


Biała kiełbasa w piwie

Przepis własny

SKŁADNIKI:
8 białych kiełbasek (surowych)
5 dużych cebul
butelka jasnego piwa
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki miodu
4 łyżki musztardy (u mnie francuska i miodowa)
płaska łyżeczka papryki mielonej (u mnie węgierska)
sól, pieprz
2 łyżki masła

Cebulę kroimy w krążki i wrzucamy na roztopione masło. Dusimy na małym ogniu, aż cebula zmięknie i delikatnie zmieni kolor. Dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, majeranek oraz paprykę w proszku. W miseczce łączymy miód z musztardami, a następnie 2 łyżki tej mieszanki dodajemy do cebuli. Mieszamy i odstawiamy cebulę.
W okrągłym naczyniu żaroodpornym rozkładamy na dnie cebulę, układamy kiełbaski, nakłuwamy wykałaczką i wszystko zalewamy piwem do połowy. Każdą z kiełbasek smarujemy pozostałą mieszanką z miodu i musztardy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut, aż z piwa uzyskamy sos, a kiełbaski będą ładnie zrumienione.

Biała kiełbasa na wielkanoc

PURÉE:
ok. 0,5 kg ziemniaków*
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
sól
szczypta gałki muszkatołowej

*ziemniaki gotuję bez soli

Gotujemy ziemniaki do miękkości. Ugniatamy i łączymy z masłem oraz śmietaną. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. 

oraz:
marynowana czerwona kapustka do podania lub surówka z kiszonej kapusty


Bon Appétit!

Kiełbasa z piekarnika

Biała kiełbasa w piwie

Wielkanocne Smaki - edycja V

11 komentarzy:

  1. Taką kiełbasę robi zawsze moja Mama. Pyszny klasyk :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda kusząco i zrobię na pewno dzięki za przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie ta kiełbasa się zarumieniła. Do tego dania brakuje mi jeszcze zasmażanej kapusty. Kiełbasa ostro przyprawna a kapusta taki balsam na to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety mi ani mojej rodzince nie przypadło to danie do gustu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia gustu, a z gustami się nie dyskutuje :) To danie to klasyk i nie znam nikogo, komu by nie smakowało.

      Usuń
    2. ciężko znieść krytykę, co?

      Usuń
    3. Niezupełnie :-) Jednak wolę krytykę konstruktywną. W tym przypadku jak napisałam to kwestia gustu i smaku.
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do korzystania z innych przepisów. Może nasze smaki w którymś z dań lub ciast spotkają się :-)

      Usuń
  5. Wczoraj robiłam na obiad :-) mmm pyszna... miękka, soczysta, wyśmienita :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło świetnie. Dzięki za przepis.😊

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com